Selamat Datang ke blog Sweet Mama nih.....jgn lupe ke bahagian download yek, macam-macam ada....
Blog Widget by LinkWithin

Sweet Mama Search | powered by Google™

Sunday, November 30, 2008

Giant™, Sinyu dan Nobita... (apa kaitan tajuk nih?)

Jumaat baru ni papa ajak gi carik susu ngn pampers kat giant, so pas magrib kitorang bergegas pegi maklumle dah nak abis bekalan si Danish nih. Danish ble tau je nak gi Giant bkn men sronot lg die. Bkn seronot apa, dia tak sabar2 nak naek kete sorong giant tuh....aduyai...apalah yang best sgt ye, maklumlah budak2. X abes2 spnjng jln duk ckp nk naek kete sorong.

Sesampai jek kat Giant, apalagi tanpa membuang angin (papa) dan membuang masa kitorang pon pegilah ape yg kitorang nk cari bermula ngn susu. Huh saspen gak mase nak ngok susu tuh... dup..dap..dup..dap... mengharap kalu2 ade less ke. Sekali tgok cess...same jek harge dia. Ambikla dalam empat kotak. Pas dpt jek susu g plak carik pampers, pampers amik 2 pek jek...nak ajar sket danish ni takyah pakai pampers barulah jimat sket. Dh dpt brg2 yg nak cari tuh barule beli sket2 itu ini. Tak lame pon kitorang g Giant tuh, memang semata2 cari brg dak kecik sorang nih.



Dah settle bayar ape sumer, kitorang berangkat balek. Takde nak g mane pon..bkn ade pe pon kat segamat nih kalu dah malam2 nih. Ade budak tuh sedih nk tgglkan kete sorong dia....adoiii takkan mama nk beli kete sorong sekali....adehlaa...pujuk punyer pujuk seb baek ok.




Masuk je kete nak balek tu tetiber aku dgr sesuatu yang menakutkan....hah!!! saspen gler mase tuh. Sumer senyap...kitorang berpandangan sesama sndiri. Seram gak aku mase tuh dgr bunyi tuh. Dalam tengah seram2 tuh tetiber papa tersengih n ckp "jom g mkn?". Cesssss..!!! rupe2nyer bunyik perut dia tadik..huk lapolah tu. Kitorang pon carikla tempat mkn yg mcm best...best ke? Tah restoran mane tah, nampak cam cantek menarik tertarek memang daboom jek. Belasah jek la lapo pnyer pasal. Dah selesai mkn...kitorang pon berangkatlah balek tanpa bunyi2 aneh lagi.

Thursday, November 27, 2008

Hari Q

arini ade program kt poli..Hari Kualiti..programni mmg jadi acara tahunan untuk politeknik...mase nila gak ade anugerah untuk staf n ade pertandingan yang telah dianjurkan oleh unit kualiti...haa barisan yg duduk kat atas tu kire org2 besar kt poli la...aku org2 kecikni dok kt bawah2 jela..hehe...tema utk Hari Q ni tradisional melayu pastu sume kna pakai kaler biru...yg otai2 tuh hentam je pakai kaler pe pun...sbb dh tema tradisionalso kitaorg sume kna duduk bersila...fuiyyoo ayu dan sopan gtu...



ni la kad jemputan utk Hari Q..kt blkg tuh ade tentatif ngan nombor cabutan bertuah..hehe no bertuah aku 34 dan 1 lg 9(tu nombor bos aku pnye)aku tlg pgangkan...namenye nombor bertuah tp xpnah pun aku dapat..huhu sdih plak...seingat aku skali je seumur idup aku dpt cabutan bertuah...mase tu aku ngah preggie..erm mgkn rezeki danish masetu kan....xpela lain kali la plak aku bertuah..hopefully...

haha...programni start kul 10..xsempat aku nk kuar bekfas...makaii...lapanye nk tggu mkn tghr..ish pdih prot aku ni...aku dh xtentu arah rasenye..pandang kiri pandg kanan...haa aku nampak sorg mmber aku tuh ngah mkn beskut...pe lg mntkla sket...jdla atleast bo gak wt alas prot kosong aku nih...haaa kt atas tula plastik biskut yg aku dh mlantak td..hehe mekasih ek

maseni program ngah brlangsung...sempat lg posing kt blkg..hehe..ni la akak manis n adik manis kt poli aku..name die kak syida n mala...dieorg xsame jabatan ngan aku..tp aku slalu brurusan ngan dieorg...kak syida ni suke sgt kol aku...nape ek??mgkn die admirer kt aku kot...hehe prasan padahal akakni keje kt library...tau nape die slalu kol aku??sbbnye aku slalu lmbt anta buku yg aku pinjam...hehe sori kak syida n mala..saje jek wat gtu sbb nk brmanje ngan akak n mala...dieorg ni baek sgt tau...aku suke kawan ngan dieorg...lembut n manis orgnye...


haa ni pose pas dh abis program...tgk tu mala..siap tunjuk plak yg die dpt...hehe kami bertiga dapat adiah arini tau...





nila sijil ngan adiah2 yg aku dpt arini..hehe aku dpt Anugerah Khidmat Cemerlang...cemerlangke???erm xtaula aku...utk anugerah ni aku dpt plak je...pastu 1 lg adiah aku dpt termos...hehe adiah utk soalan kuiz...utk kuiz PQ bace soalan pastu sape yg tau jawapan berebutla angkat tgn...

Tuesday, November 25, 2008

This Award goes to............

Tenkiu Ummie Eriey kasik aii award nih, time kasih
kepada ibu bapa yg melahirkan aii,
saudara mara serta ahli keluarga yg menyupport aii,
kawan2 blog aii yg sgt2 aii sayangi
dan teristimewa kepada my hubby and my son,
tanpa mereka siapalah aii,
kepada Astro yang sentiasa menghiburkan aii dan
wartawan2 yang sentiasa memberi berita trbaik untuk aii,
tak lupe juga kepada...bla..bla...bla (ade 14 muke surat lagik)



di sini aii ingin anugerahkan award ini kepada 5 rakan2 aii...
untuk berkongsi kegembiraan aii..

Mommy Otai
Ummie Jaws
Ummie Eriey
Ummi Da
Drs. SiddiQ


1. Barang sesiapa yang mendapat award ini, mesti meletakkannya didalam blog masing-masing.
2. Link semula kepada pemberi... iaitu aii!
3. Kemudian.. anugerahkan award ini kepada 5 orang yang terpilih.
4. Seterusnya.. hendaklah meninggalkan pesanan atau kad jemputan kepada penerima.

Saturday, November 22, 2008

Nasi Ayam


arini menu aku nasi ayam...peberet danish..pg2 lg gpasar cari lauk ngan barang2 dapur yg dh abis...bekfas bli je kt kdai..nasi ayam menu utk tghr smpai malam...pg2 lg danish dh stat muntah....isk risau sggh tgk keadaan die...pujuk mnom susu pn xnak...aku tggl jela trbaring die kt dpn tv...aku setelkan pe yg patut kt dapur...tp xstat masak lg...siap aku setel pe yg patut kt dapur..jenguk danish kt luar tgk die dh tdo kt dpn tv..ish awalnye die tdo..mgkn pnat sgt tu..lemah bdn die...tp jap je die tdo..dlm sejam je..bgn tdo tnye nasi so trpaksela mama sepantas kilat msk nasi ayam kt danish..hehe tu la hasilnye..

tgkla btapa brselera danish mkn smpai xpasan mama snap..ekceli ni 2nd round dh ni...tu la port peberet danish mase makan...makan smbl tgk keindahan alam..

mule2 mkn pakai sudu..hehe org asia la katakan...xsmpai 5min trus letak tepi sudu tu...pe lg tangan lg best arrr

ni dh abis mkn..danish dh kemas dh sudu tu...kononnye nk tlg mama..die mmg pas mkn or mnom akan bwk pinggan ngan cawan letak dlm sinki..erm bagus anak mama nih..tp probnye ms nk bgn tu abis tumpah sisa nasi ngan sup dalam pinggan tuh...erm danish danish

Bawak Danish gkinik...

Jumaat smlm sblm aku gkeje aku bwk danish gkinik...b4 tu aku gpunch dulu..pastu baru blk umah..smpai kt umah tgk papa dh siapkan danish...hehe smpt lg aku ngan danish posing sblm gkinik..sbnrnye aku risau tgk danish ni...ptg kamis aku g amik danish kt taska..trkjut tgk ntah baju sape die pakai,cekgu ct cite danish asyik muntah je..makan pun xnak..ish risaula plak..smpai je kt umah die mntk air masak pas mnom air masak trus je die muntah plak...sian tgk die cm xbrmaya je..mlm tu die asyik ckp nk muntah je...aku pun xpasan kul bape die kjutkan aku gtau nk muntah...aku pn xpasti nape danish jd gni..ekceli 2 hari lps aku tukar susu lain kt danish..asalnye enfagrow..aku try tukar dugro sbb kt cni stok enfagrow susah nak dapat...ingatkan danish xtaula aku tukar susu..die siap tnye aku lg

danish: mama ni susu ape??

danish : susu baru ke mama??
mama: alamak ingatkan die xtau..rupenye die dpt taula aku dh tukar susu lain...so dgn
selamba aku jawab..ak'ah mama belikan susu baru wat danish
danish: xnakla mama..xsedap( padahal smpt gak die isap susu tu mase nk tdo)..hehe
mama: ish ish anak aku ni cerdik tol..

aku bukan pe..susu enfagrow kt cni yg 650g harga rm36 sekotak..compare ngan dugro 650g baru je rm15.90...danish plak isap susu bukan main kerap lg..sekotak tu dlm 2 3 ari jek...ish parok gakla...erm berbalik pd citer aku nk g kinik tuhh...aku xtau nape die muntah2 ngan berak2...mgkn sbb aku tukar susu or sbb cacing..aku xtaula...jmpe je doktor aku citer la sume mslh danish..yg geramnye Dr.Blues tu ckp xde pape..die ckp danish nk demam je..ish cam xcaye je...padahal dulu pnah gak danish jd gni..mase kt kg..aku bwk gkinik Dr. kt kg ckp sbb cacing...tu yg aku konpius...erm...sbb sian sgt kt danish aku x anta la die g taska..so die stay je ngan papa kt cc..hope sgt danish sehat spt dulu2...

Wednesday, November 19, 2008

Aksi romantis Que Haidar dan Cikgu Linda Jasmin

video

Que Haidar menunggu Linda Jasmin selepas rncgn sehati berdansa. Que membelai rambut Linda Jasmin. Apa pendapat korang diorang due nih?

Monday, November 17, 2008

Guess what?





Beg ni baru jek beli, tapiii...x pakai lagik, xsaba sgt dh nak pakai. cantek x u all?***

Sunday, November 16, 2008

Papa, tlg mama bole?


Ahah... nmpak kain bertimbun dlm besen tuh, hehe baju kurung ngn tudung aku yg aku pakai seminggu kije. Hu hu..tak laratnyer nak basuh sbb semalam dah sakit badan men futsal. Abis satu badan lenguh2. Ish camane nih...kalu tak basuh ble lagik?Kalau bole basuh mesin takpela. Hmmm...(menjeling ke papa yg sedang gurau ngn danish). Ahah!!!! hehehe.....

Mama : Papa? sebelum papa g kedai bole tak tuuuu (moncongkan molot kat besen), mama tak larat la.
Papa : Yelah...
Mama : Horeyyyyyy.....kih kih
Papa : Aiii suke nampak?
Mama : (wat muke seposen)

So, papala yg membasuh baju mama ngn gayanyer tersendiri (sensored wooo...mau cerita).

Yea...yea dpt belon




Ni sbnrnyer citer ahad lepas, tetiber jek papa ajak g jln kuantan carik games, apa lagi..mama ngn pantas menyiapkan danish n mama sendirik sebab papa bagi mase 30 minit jek siap sebelum papa sampai balik dari kedai. Sampai2 je papa ke umah terus kitorang g. Time papa g carik games smptla mama g carik tudung. Danish plak tak abis2 mintak belon yg dia nampak kat pameran DIGI tuh. Sib baik dpt...kalau tak wat muke seposen ar dia.

Beli blaus lagik..


Semalam cam biase tetiap ari sabtu mama, papa n danish g pasar mlm. Eheh cam biase rutin aku ialah g tmpt org jual blaus, tudung n kain2. Belek punyer belek aku beli la blaus kat atas ni...wokey tak?

Saturday, November 15, 2008

Gol dan Gincu....??

Gaya seorang pemain futsal professional sebelum permainan. Danish kate nak tgok mama main tapi duk melekat jek ngn mama...so terpakse ikut papa ngok ultraman dyna jekla kat cc.

Selepas set pertama permainan....menang tuh lawan ngn student. Tgok betapa hebatnyer team kami walaupun sorang pon tak penah men futsal sbnrnyer kah...kah... siap terguling2 jatuh punyerlah semangat nak kejar bola. Bola tah kemane orgnyer tah g mane. Apala...

Ni lah aksi2 semasa perlawanan berlangsung. Set 1 kitorang menang, set ke 2 seri plak, masa set ke 2 nilah team lwn tuh men cam xpernah jmpe bola, main sepak belasah je samapi kaki aku pun kene sepak gak...bengkak kaki kiri ku...huhu...semangat punya pasal terus men gak la. Set ke 3 plak kitorang menang lagi. Ahaaa...set ni aku telah beraksi seperti wayne rooney menyumbangkan gol untuk pasukan huhu... padahal xbajek pon nak sumbat gol.... xsengaja beb kah kah...tetiber jek masuk dengan tendangan lambung aku...huhu bangge aku. Sampai je waktu tengahari perlawanan stop jap. untuk semi final sambung petang plak. kitorang dpt gak masuk semi final...hebatlah tu.

Semi Final plak, team aku kalah ler...mane taknyer sumer dah muke toya jek...penat gilerrr men pg td. Sebab kalah kat semi final ni... team aku kene lawan sekali lagi utk tmpt ke 3 dan ke 4. Adoiiii letihla, tp main jelah...maklumlah ayam pencen...student sumer fresh2 lagi, kitorang ni mak2 org, lemak plak berbakul2.Kami redha jelah game ni dpt tmpt bape pon bagi jelah kat diorang tmpt ke 3...so kitorang tmpt ke 4.



Ahah..nilah gmbr 2 org student yg jd lawan team kami masa nak tentukan tmpt ke 3 dan ke 4. Ai suke nampak....cam tau tau je kitorang nak kalah. Pakai bomoh ke?

Thursday, November 13, 2008

My Girl OST : Never Say Goodbye





Ksinambungan dari post 'The Best Looking Korean Male' saksikanlah klip My Girl OST

The Best Looking Korean Male



Hensem tak mamat tuh, hensem kan? Itulah Lee Dong Wook, antara aktor korea kegemaran Sweet Mama...huhu.. Kalau korang tak perasan sape dia, korang penah tak ngok drama My Girl yang best sesangat n lagu sedap2 tuh? Dia lah heronyer. Hmm..tak jemu2 Sweet Mama ngok drama nih. Sape2 belum nengok..tengok jgn tak tengok...tengok jgn tak tengok. Pelakon2 nye best2 n kelaka terutama si heroinnyer.

Hu..hu..Full House musim kedua bakal muncul

Korang pernah nengok tak citer nih kat tv dulu, sweetmama mmg minat citer nih, lagu dia pun sedap, dan berita baiknye musim kedua drama ni akan muncul tak lama lagi...horeyyy. Tapi ada satu mende tak best la, salah seorang pelakon utama tak akan dikekalkan la, samaada Rain atau Song Hye-gyo.

Wednesday, November 12, 2008

Kek Cekelat

ni kek cokelat peberet aku..wahhh bnyk sgguh mknn peberet ni...haha canela badan xnaik kalau asyk sume mknn peberet nih.....aku bli tghr td...akak ni slalu dtg jual kt cni..harga die rm12 jek...sdap kek ni..mmg kalau akak kek ni dtg aku xpnah mis bli..rini aku bli gak...ekceli kek ni dh tggl sparuh..pas bli td aku trus bukak bg kt member opis aku yg xbli..yela sian tkt diaorg trliur plak...pas2 aku mkn 2kpg..yg lbh ni aku smpn utk nasim ngan danish...

Tuesday, November 11, 2008

Juadah pilihan...

Haa ni lah sup ayam resepi dari mommy otai kawan aku..ari ahad ritu aku wat..mule2 tu jenuh pk nk masak pe..yela pg tu papa bli ayam jek...kalau msk menda lain risau plak danish xmkn..janji ngan farah nk wt msk ros ayam...alamatnye ros ntah kmana..ayam ntah kmana..plg cpt aku wt sup ayam..tu pun cincai2 jela bahan2 die...lgpn danish merengek mase tu..die ckp di dmam..mgkn sbb sesema kot...xpela janji aku dh wt sup ayam resepi dari mommy otai...thanks mommy
ni nasi goreng ayam peberet aku...shari suntuk smlm aku xmkn pape..dhlah klas smpai kul 6.30..mak oiii mcm2 muzik aku dgr dlm proot aku...pas abis klas trus aku gcc...alah ramai plak bebudaknye..erm tgggu la jap..smpat gak aku mkn 2ktul pisang goreng yg dh sjuk tuh..pisang tu papa bli kt danish...kul 7.00 kitaorg gmkn..aku spt biase order ns goreng ayam peberetku..haha mntk nasi lbh..larr tu share ngan danishla..bkn aku mlantak sorang tau...

ni plak char kuew tiau goreng papa..erm bknnye smpt nk tgk isi kandungan pinggan ni...xsmpt nk kire smpai 3...tup2 licin pinggan die..xpela janji ade lg sisa kuah die..bes gak aku tgk kue tiau nih...tp aku xsuke mkn...yg wt aku trtarik sbb ade kerang dlm tuh...



muka pas kenyang..."ish danish dh kenyangla mama"..xpun kalau die dh xnak mkn..die ckp.."danish batukla mama"...haha tula ayat2 yg slalu die ckp kalau die dh xnak mkn


mkn smpai xingat dunia tuh...ni papa yg kandid..xsdarpn..maklumlah shari suntuk xjumpe nasi...hehe pe lg mlantakla aku...ni pas suap danish mkn..die dh xnk...so ni la pluang aku nk mkn plak...


 
Sweet Mama ™ © 2008 by Nasim at Nasmedia Solutions Studio